Wilhelma von Humboldta idee ograniczenia państwa - Chmieliński, Maciej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Liberalizm w dużej mierze jest doktryną o orientacji ekonomicznej. Większość czołowych przedstawicieli tego nurtu, jak chociażby A. Smith, L. von Misses, F. von Hayek, czy Μ. Friedman, to twórcy, dla których podstawę refleksji nad istotą ludzkiej wolności, charakterem społeczeństwa i pożądanym kształtem państwa stanowią teorie ekonomiczne. W nich to autorzy ci odnajdują uzasadnienie dla najbardziej chyba charakterystycznego motywu doktryny liberalnej: postulatu minimalizacji państwa. W tym artykule zajmuję się myślą polityczną Wilhelma von Humboldta, twórcy, który choć zaliczany do klasycznego nurtu liberalizmu retoryką ekonomiczną nie operuje, a uzasadnień dla ograniczenia państwa poszukuje w dziedzinie antropologicznej.