Sprawa reformy rolnej w I Sejmie Śląskim (1922-1929) - Drogoń, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Statut organiczny z 15 lipca 1920 r., będący aktem ustrojowym, rodzajem konstytucji dla województwa śląskiego, zastrzegł dla Sejmu Śląskiego wszystkie sprawy, których przedmiot określony był jako ustawowa organizacja zawodowa rolnicza, organizacja kredytu rolniczego, komasacja gruntów, wytwórczość rolnicza i leśna oraz uprawianie i używanie przeznaczonych na nie obszarów, jako to: leśnictwo, polowania, rybołówstwo, chów bydła, ochrona pól. Katalog spraw rolnych został dodatkowo rozszerzony o ustawodawstwo o melioracjach rolnych. Zakres ten obejmował więc stanowienie o produkcji rolniczo-leśnej oraz hodowlanej, o prawach korzystania z roli i lasów, o organizacji producentów wiejskich, o kredytowaniu, o obrocie ziemią.