Z Profesorem Józefem Matuszewskim rozmawia Henryk Olszewski - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Z okazji nadania Profesorowi Józefowi Matuszewskiemu tytułu doktora honoris causa przez Uniwersytet Łódzki w dniu 24 maja 2001 r. (por. sprawozdanie w CPH LIII, 2001, z. 2, s. 291-292) koledzy - historycy prawa z Łodzi przygotowali ulotkę z życiorysem naukowym Profesora. Przytaczamy ją in extenso.