Starożytne kodyfikacje prawa. Materiały z konferencji w Lublinie, Redakcja Wydawnictw KUL, 2000 - Górski, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Starożytne kodyfikacje prawa. Materiały z konferencji zorganizowanej 10-11 kwietnia 1999 r. w Lublinie, Redakcja Wydawnictw KUL, Lublin 2000, ss. 256. Dla osoby przeciętnie zorientowanej w genezie współczesnych instytucji prawnych stwierdzenie, iż korzenie te mogą sięgać czasów starożytnych, byłoby nie lada rewelacją. Ale także dla bardzo wielu prawników, stwierdzenie takie mogłoby być przyjęte jako co najmniej dziwne. O ile w przypadku prawników praktykujących, może to być po części usprawiedliwione, o tyle prawdą jest przecież, że i wielu prawników pracujących na uniwersyteckich wydziałach jurydycznych nie kryło zdziwienia dowiadując się jak często pewne instytucje znane były dziesiątki wieków temu. Widać to wyraźnie po 1989 r., kiedy w wielu dziedzinach prawa odchodzeniu od „wątpliwych” osiągnięć koncepcji marksistowsko-leninowskich towarzyszyło dokonywanie takich właśnie „odkryć”. Wskazać trzeba na marginesie tych konstatacji, że stan taki wynikał nie tylko ze swoistego „oszołomienia" nowymi koncepcjami, ale był też konsekwencją bardzo instrumentalnego traktowania przedmiotów historyczno-prawnych w edukacji prawniczej. Model kształcenia zawodowego, znany i nawet dość popularny w niektórych krajach zachodnich, zakładał właśnie ograniczenie czy wręcz eliminację przedmiotów historyczno-prawnych. Skutkiem tego stało się widoczne obniżenie poziomu środowisk prawniczych i właśnie na Zachodzie z takich koncepcji się wycofano. Uwagi powyższe dedykuję tym, którzy w Polsce dziś próbują forsować zdezaktualizowane koncepcje.