Karolina Adamová, Dĕjiny soukromého práva ve středni Evropĕ, Stručny nástin, 2001 - Witkowski, Wojciech (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Karolina Adamová, Dĕjiny soukromého práva ve středni Evropĕ, Stručny nástin, C. H. Beck, Právnické učebnice, Praha 2001, s. 136. W rok po ukazaniu się pracy na temat prawa publicznego w Europie Środkowej Karolina Adamovâ, historyk prawa z uniwersytetów w Pradze i Pilźnie wydała także w serii wydawniczej C. H. Becka nowy podręcznik, tym razem poświęcony dziejom prawa prywatnego na tym samym obszarze naszego kontynentu. Opatrzyła go też tytułem Zwięzły zarys, co ze względu na szczupłe rozmiary pracy jest ze wszech miar uzasadnione. Przede wszystkim należy pogratulować Autorce pomysłu wydania tego typu publikacji. Nawiązuje ona zresztą do czeskich tradycji w tym zakresie, jak choćby do przedwojennych prac Μ. Stiebera i R. Rauschera a odchodzi od wielkich ujęć ogólnoeuropejskich, by wymienić dzieła H. Coinga lub Fr. Wieackera czy też opracowań powszechnej historii prawa koncentrujących się na bardziej znaczących krajach zachodniej Europy i Rosji. Podręcznik Adamovej bowiem, tak jak w przypadku prawa publicznego, obejmuje prawo prywatne w kręgu kulturowym Europy środkowej, do której Autorka zalicza: Czechy, Słowację, Niemcy, Austrię, Polskę i Węgry (a także Chorwację i Litwę, choć historią prawa tych państw się nie zajmuje). Ma więc ambicje łącznego pokazania historii prawa prywatnego krajów germańskich i słowiańskich, ich ewentualnych podobieństw i różnic, widząc w pojęciu środkowej Europy wiele cech wyodrębniających ją od reszty kontynentu.