Karolina Adamová, Dějiny veřejného práva ve střední Evropè Přehled vybranych otázek, 2000 - Wrzyszcz, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Karolina Adamová, Dějiny veřejného práva ve střední Evropè Přehled vybranych otázek, C.H. Beck, Prâvnické učebnice, Praha 2000. Wydaną w ubiegłym roku w wydawnictwie C.H. Beck książkę Karoliny Adamovej należy uznać za ciekawą publikację dydaktyczną, przeznaczoną dla studentów szczególnie zainteresowanych historią ustroju i prawa. Autorka wychodzi naprzeciw dążeniom młodego pokolenia, które w Czechach (podobnie jak w naszym kraju) wybiera najchętniej kierunki studiów przygotowujące specjalistów w zakresie nowoczesnych reguł rządzących funkcjonowaniem państwa i społeczeństwa. Warto zauważyć, że reguły te kształtowały się na przestrzeni wielu wieków i współczesne rozwiązania ustrojowe i prawne bazują w dużej mierze na doświadczeniach sprawdzonych w trakcie długotrwałej ewolucji. Powszechnie sądzi się, że podstawy ideologiczne docenianego dziś w całym świecie społeczeństwa obywatelskiego zawdzięczamy nowatorskim doktrynom oświeceniowym, a ich praktyczne wprowadzenie w życie reformom rewolucji francuskiej.