Heinz Duchhardt, Das Zeitalter des Absolutismus, 3. überarb. Auflage, 1998 - Makiłła, Dariusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Heinz Duchhardt, Das Zeitalter des Absolutismus, 3., überarbeitete Auflage, München 1998, R.OldenbourgVerlag, s.302. Omawiana praca stanowi interesujące kompedium wiedzy o absolutyzmie w Europie, jako określonej w czasach nowożytnych formie rządów w pewnych państwach, ale też systemie władzy politycznej, stanowiącym i będącym istotą oraz jakością samą w sobie w kreowaniu życia publicznego, określaniu zadań państwa, kierunków jego rozwoju, a jednocześnie będącego osobliwym zjawiskiem kulturowym i filozoficznym. Autor pracy, dyrektor Institut für Europäische Geschichte w Moguncji, wybitny znawca epoki, dokonał swego opracowania w oparciu o klarowny i problemowo postawiony plan pracy. Składa się on z dwóch zasadniczych merytorycznie części, które uzupełnione są trzecią, poświęconą źródłom i literaturze. W części pierwszej autor postawił problem. W drugiej starał się ukazać główne zagadnienia i tendencje, znajdujące swoje odbicie w badaniach poświęconych absolutyzmowi.