Wojciech Witkowski, Aleksander This i Jan Kanty Wołowski – wybitni prawnicy Królestwa Polskiego, 2001 - Rosner, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Wojciech Witkowski, Aleksander This i Jan Kanty Wołowski – wybitni prawnicy Królestwa Polskiego. Wydawnictwo UMCS, Lublin 2001, ss. 271. Prawodawstwa martwą literą ujęte same z siebie są bezładne; nabierają dopiero życia i rzeczywistego skutku przez właściwy swój organ, przez sądownictwo, przez skład urzędników sądowych pisał w połowie XIX wieku Aleksander Heylman. Podziela to zdanie Wojciech Witkowski, badacz i znawca dziewiętnastowiecznego polskiego prawa pod zaborami. Zaproponował bowiem w swej najnowszej książce nietypowe ujęcie, które nazwał „biografią pretekstową”. Życiorysy dwóch wybitnych polskich prawników: Aleksandra Thisa i Jana Kantego Wołowskiego stały się bowiem pretekstem do wskazania ważnych problemów epoki: tak z zakresu socjologii historycznej: tworzenia nowej grupy społecznej: inteligencji, jak - przede wszystkim - trudnych sporów prawniczych epoki, tyczących krytycznej akceptacji zasad prawa francuskiego, a w szczególności Kodeksu Napoleona, stosunku do rusyfikacji polskiego prawa w czasach międzypowstaniowych, wpływu praktyki prawniczej na refleksję teoretyczną.