Przypadek wyproszenia od kary śmierci z 1791 r. - Jaglak, Piotr (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Wyproszenie od kary śmierci było jednym ze zwyczajowych zastosowań prawa łaski. Na terytorium Polski zostało recypowane z Zachodniej Europy, prawdopodobnie w związku z kolonizacją miast i wsi na prawie niemieckim, w drugiej połowie XIII wieku.