Jubilat - CPH 57(1) (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Profesor Juliusz Bardach obchodzi dziewięćdziesięciolecie urodzin. Piękny jubileusz jest świętem całej polskiej humanistyki, w szczególności stanowi wielkie wydarzenie dla środowiska historyków prawa w Polsce, którego Jubilat jest nestorem, najwybitniejszym reprezentantem i ambasadorem w świecie. Autor fundamentalnych dzieł, niezrównany organizator życia naukowego, doktor honorowy uniwersytetów, twórca warszawskiej szkoły historii prawa ,nauczyciel o wysokim autorytecie moralnym, święcił jubileusz w gronie współpracowników, przyjaciół, uczniów, na zorganizowanych w Pałacu Kazimierzowskim uroczystych zgromadzeniach. Profesor Juliusz Bardach otrzymał w darze dwie książki: antologię własnych tekstów W obiektywie nauki i w lustrze pamięci, wydaną przez Wandę Sudnik (C.H. Beck, Warszawa2004), oraz studia ofiarowane Mu przez kilkudziesięciu badaczy: Z dziejów kultury prawnej, przygotowane przez zespół pod przewodnictwem Marka Wąsowicza (Liber, Warszawa 2004).