Zjednoczenie państwa polskiego na przełomie XIII i XIV wieku w badaniach do początku lat pięćdziesiątych XX wieku - Nowacki, Bronisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Problematyka związana z okresem późnodzielnicowej Polski piastowskiej i dojrzewaniem procesów zjednoczeniowych państwa polskiego na przełomie XIII i XIV w. zwracała uwagę historyków przynajmniej od czasu kształtowania się historii jako dziedziny nauki, tworzącej równocześnie własne cele i podstawy metodologiczne procedur badawczych. Miało to miejsce, jak wiadomo, w okresie późnego oświecenia, kiedy zaczęto interesować się bardziej szczegółowo historią ojczystą na kanwie jej upadku porozbiorowego. Ten fakt zaważył w sposób znaczący na tym, że pojawiły się refleksje związane ze wzrostami i upadkami państwa polskiego w przeszłości historycznej.