O początkach doktryny państwowej Rosji. Uwagi w związku z pracą Krystyny Chojnickiej, Narodziny rosyjskiej doktryny państwowej. Zoe Paleolog - między Bizancjum, Rzymem a Moskwą, 2001 - Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Krystyna Chojnicka znana jest jako historyk rosyjskiej myśli państwowej. Jej pierwsza monografia, która ukazała się w 1988 r. nosiła tytuł: Osoba i dzieło Piotra Wielkiego w dziewiętnastowiecznych sporach doktrynalnych o miejsce i przyszłość Rosji w Europie. Po tej pracy poświęconej kształtowaniu się nowoczesnej doktryny państwowej Rosji, Autorka opublikowała szereg rozpraw, które świadczą o tym, że pogłębiając swoje zainteresowania przeszłością rosyjskiej doktryny państwowej cofała się aż do jej korzeni.