Jana Baszkiewicza Powstanie zjednoczonego państwa polskiego z perspektywy półwiecza - Jurek, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Znana każdemu niemal studentowi historii praca Jana Baszkiewicza Powstanie zjednoczonego państwa polskiego na przełomie XIII i XIV wieku ukazała się równo 50 lat temu. Też była to jesień, stopka redakcyjna podaje wszak: „Druk ukończono 30 IX 54”. Pół wieku to w rozwoju nauki długi czas, wypełniony żywymi wciąż badaniami nad interesującym nas zagadnieniem zjednoczenia państwa. Warto zatem postawić pytanie, jak wyglądają uzyskane wtedy wyniki z perspektywy półwiecza.