Najjaśniejszego Franciszka Józefa I państwo prawa. O książce Andrzeja Dziadzio, Monarchia konstytucyjna w Austrii 1867-1914. Władza - obywatel - prawo. Wyd. Księgarnia Akademicka, Kraków 2001, ss. 312. - Lityński, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Autor monografii jest znanym badaczem, którego twórczość naukowa koncentruje się na dziejach prawa XIX i XX stulecia, zaś terytorialnie wyraźnie ukierunkowana jest na historię państwa i prawa wielonarodowej monarchii habsburskiej - Austrii, Austro-Węgier, a w odniesieniu do XX wieku, do czasów po I wojnie światowej i po rozpadzie tej monarchii, uwaga Autora skupiona jest na dziedzictwie kulturowym habsburskiej monarchii, na kontynuacji dorobku myśli prawniczej, instytucji i rozwiązań prawnych austriackiej monarchii sprzed I wojny - zwłaszcza w II Rzeczypospolitej.