Juliusz Bardach, Themis a Clio czyli prawo a historia, 2001 - Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Juliusz Bardach, Themis a Clio czyli prawo a historia. Warszawa 2001, ss. 398. Na fali dyskusji o potrzebie reformy studiów uniwersyteckich, w tym zwłaszcza prawniczych (jawił się tam też postulat ograniczenia dyscyplin historycznoprawnych), ogłosił Juliusz Bardach w 1982 roku rozprawę pt.: Themis a Clio czyli o potrzebie podejścia historycznego w prawoznawstwie. Po upływie dwudziestu lat problem ten znalazł swoje rozwinięcie w zbiorze studiów tegoż Autora, opublikowanym nakładem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego