Z profesorem Stanisławem Grodziskim rozmawia Kazimierz Orzechowski - Orzechowski, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2005)
Profesor Stanisław Grodziski jest jednym z czołowych współczesnych historyków prawa w kraju, badaczem ustroju i kultury prawnej Dawnej Rzeczypospolitej i dziejów Galicji pod austriackim zaborem, znawcą źródeł prawa i niemal jedynym dziś ich edytorem, gdy idzie o uchwałodawczy dorobek polskiego szlacheckiego sejmu, wreszcie - popularyzatorem wiedzy.