Jacob Goldberg (ed.), Jewish Privileges in the Polish Commonwealth: Charters of Rights Granted to Jewish Communities in Poland - Lithuania in the Sixteenth to Eighteenth Centuries, Vol. 1-3, 2001 - Olszewski, Henryk (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Jacob Goldberg (Ed.), Jewish Privileges in the Polish Commonwealth: Charters of Rights Granted to Jewish Communities in Poland - Lithuania in the Sixteenth to Eighteenth Centuries, Vol. I — III, Varsav 2001, ss. XXVI + 477, XVIII + 351, XI+167. Znaczenie niniejszego wydawnictwa trudno przecenić, zarówno z uwagi na tematykę poszczególnych tomów, jak i ze względu na osobę wydawcy, wybitnego znawcy historii Żydów w dawnej Rzeczypospolitej. Przywileje dla gmin żydowskich były najważniejszymi dokumentami wydawanymi przez monarchów i dziedziców miast prywatnych dla ludności żydowskiej w szlacheckiej Rzeczypospolitej. Stanowiąc pokaźny zasób informacji odnoszących się do polskich Żydów, wzbogacają one jednocześnie naszą wiedzę z wielu dziedzin historii Polski od XVI do XVIII w.