Henryk Kocój, Upadek Konstytucji 3 maja w świetle korespondencji Fryderyka Wilhelma II z postem pruskim w Warszawie Girolamo Lucchesinim., 2002 - Kubicka, Agnieszka Elżbieta (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2002)
Recenzja: Andrzej Wasiak, Monteskiuszowski model władzy konstytucji amerykańskiej 1787, polskiej i francuskiej 1791 r., w: Wokół archeologii słów i ich funkcjonowania. Red. S. Podobiński, Częstochowa 2001. (Depesze Fryderyka Wilhelma II od listopada 1791 r. do sierpnia 1792 r.), Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2002, ss. 153. Wydane ostatnio przez profesora Henryka Kocója depesze Fryderyka Wilhelma II do posła pruskiego Girolamo Lucchesiniego są publikacją źródłową, rzucającą nowe światło na problematykę polityki Prus wobec Polski w końcu 1791 i pierwszej połowie 1792 roku. Warto wspomnieć, iż w 1988 roku wydawca uprzednio opublikował w wydawnictwie PAX listy Girolamo Lucchesiniego do Fryderyka Wilhelma II z roku 1792. Sądzę, iż dzięki tym wartościowym materiałom będziemy mogli zrozumieć i szczegółowo zapoznać się z polityką pruską nie tylko wobec Polski, lecz także wobec Rosji, Austrii i Saksonii. Depesze Fryderyka Wilhelma II, obejmujące okres od listopada 1791 do sierpnia 1792, są do dziś zdeponowane w berlińskim archiwum (dawniej znajdowały się w Merseburgu).