Nieznany tekst ministra Andrzeja Horodyskiego o ustroju monarchii konstytucyjnej dla Polski - Ślusarczyk, Sylwester (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
W toku kwerendy bibliotecznej w zbiorach Wydziałowej Biblioteki Prawniczej Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie natrafiłem na rękopis autorstwa ministra spraw zagranicznych w Rządzie Królestwa Polskiego doby Powstania Listopadowego, Andrzeja Horodyskiego. Znajduje się on obok innych jego notatek w języku łacińskim, niemieckim i francuskim (które wymagają jeszcze zbadania) na okładkach i kartach wydanej w 1832 r. Historyi prawodawstw słowiańskich Wacława Aleksandra Maciejowskiego (tomy I i II, oznaczone w katalogu numerem - VIII[1]1832-Mah). Książka ta w dobrym stanie, choć nieco uszkodzona przez owady, przetrwała do naszych czasów. Stanowiła ona własność Andrzeja Horodyskiego, który podpisał się na obu jej tomach i tworzyła najprawdopodobniej część jego biblioteki. Zakupił ją prawdopodobnie w Lipsku. Wskazuje na to miejsce jej wydania - (Lipsk) i to, że w jednej z notatek cytowany jest Baltisch oraz podane są data i miejsce wydania jego książki (Leipzig 1832).