O nieznanym memoriale Michała Grabowskiego ze stycznia 1863 roku - Szpoper, Dariusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Michał Grabowski (1805?-1863) należy być może do cokolwiek zapomnianego, ale jednak niezwykle ważnego nurtu polskiej myśli konserwatywnej XIX stulecia. Ten powszechnie znany w swojej epoce krytyk literacki, członek tzw. koterii petersburskiej, blisko związany z hr. Henrykiem Rzewuskim i wychodzącym w latach 1830-1858 nad New „Tygodnikiem Petersburskim”, niejednokrotnie posądzany o szerzenie panslawistycznych haseł i narodową apostazję, dał się poznać jako stosunkowo aktywny i zarazem zręczny polityk szlachecki doby pierwszych lat panowania cesarza Aleksandra II- okresu tak zwanej „odwilży posewastopolskiej”, która ogarnęła całe bez mała terytorium Imperium Rosyjskiego, w tym także jego gubernie zachodnie, niegdyś należące do polsko-litewskiej Rzeczypospolitej.