U podstaw doktryny samorządu terytorialnego II Rzeczypospolitej. Naturalistyczna i państwowa teoria samorządu terytorialnego i jej geneza w europejskiej myśli prawnej - Bosiacki, Adam (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Doktryna samorządowa dwudziestolecia jest zjawiskiem tyle ciekawym, ile mało znanym we współczesnej literaturze prawniczej. Pomimo że w literaturze międzywojennej samorząd terytorialny był pojęciem szeroko dyskutowanym, a także pomimo ukazania się w ostatnich latach kilku publikacji na ten temat, badania nad problematyką samorządu terytorialnego i innych form samorządu II Rzeczypospolitej są wciąż sprawą przyszłości. Jak się wydaje, dla współczesnych ciekawa może by nauka samorządowa przedstawiona przez polskich uczonych tego okresu, wypracowana przez nich terminologia, a także badanie samorządu terytorialnego jako zjawiska. W tym ostatnim aspekcie szerzej nieznane są próby zbudowania polskiej doktryny samorządu terytorialnego, podejmowane zarówno na płaszczyźnie czystej nauki jak i polityki, w tym w szczególności związanych z tą ostatnią sferą zagadnień reform administracji samorządowej w Polsce.