Prawne podstawy funkcjonowania komunalnych kas oszczędności na ziemiach polskich w okresie zaborów - Zamoyski, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Kasy oszczędności, jako komunalne instytucje oszczędnościowo-pożyczkowe, funkcjonujące pod nazwą miejskich, powiatowych i wiejskich kas oszczędności, miały na celu ułatwianie i popieranie tworzenia się kapitałów, drogą gromadzenia, przechowywania i racjonalnego zarządzania zasobów pieniężnych głównie mniej zamożnych warstw społeczeństwa. Jako lokalne instytucje finansowe miały one przede wszystkim za swe zadanie gromadzenie oszczędności w granicach swych obwodów, celem pokrywania potrzeb finansowych i gospodarczych zamieszkałej na ich obszarze ludności.