Uwagi o polskim państwie podziemnym w latach 1863- 1864 - Stanulewicz, Maksymilian (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Niniejszy tekst jest próbą zebrania i podsumowania opinii, a także pewnych, ustalonych przez dotychczasową naukę faktów, dotyczących struktury i form działania tzw. Organizacji Narodowej z okresu powstania styczniowego. Jest to zadanie o tyle trudne, że wokół charakteru tej organizacji od kilkudziesięciu lat toczą się spory. Jedni badacze nazywaj ją polskim państwem podziemnym, inni odmawiaj jej tego miana, powołując się zresztą na różne argumenty. Zadaniem tego artykułu jest nie tyle ostateczna odpowiedź na pytanie o cechy państwowości powstania styczniowego, ile konfrontacja istniejących w nauce i literaturze poglądów na tę kwestię , a także wskazanie cech charakterystycznych omawianej struktury.