Stanowisko prawne urzędników administracyjnych i sądowych w Królestwie Polskim po powstaniu styczniowym - Bereza, Arkadiusz; Smyk, Grzegorz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Wybuch i klęska powstania styczniowego przesadziły o ostatecznym zwycięstwie w polityce rosyjskiej tendencji centralistycznych i unifikacyjnych. Zmierzały one do zniesienia odrębności prawno-ustrojowych Królestwa Polskiego i jego organicznego zespolenia z Cesarstwem Rosyjskim. Podstawowym celem władz carskich w tym okresie stało się umocnienie państwowości rosyjskiej w Królestwie, a środkami unifikacja i rusyfikacja prawodawstwa, administracji, szkolnictwa i sądownictwa, a także ustroju społecznego i gospodarczego, choć wszystkie te dziedziny radykalnie różniły się od sytuacji w Rosji.