Pojęcie interesu publicznego w polskiej ustawie o ochronie przyrody z 10 marca 1934 r - Malec, Dorota (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Rozwój współczesnego prawa ochrony przyrody i środowiska naturalnego spowodował zajęcie się tą dyscypliną licznych autorów. Znacznie skromniej przedstawia się liczba publikacji na temat początków ustawodawstwa ochrony przyrody w Polsce w okresie międzywojennym, choć uchwalona przez sejm w dniu 10 marca 1934 r. pierwsza polska ustaw o ochronie przyrody zasługuje na głębszą analizę. Niniejsze opracowanie poświęcone jest wybranym rozwiązaniom prawnym, zastosowanym w ustawie z 1934 r., w szczególności pojęciu interesu publicznego, znanemu z praktyki administracyjnej, obecnemu zwłaszcza w ustawodawstwie wywłaszczeniowym, do którego w szerokim sensie można zaliczy także pierwszą polską ustawę o ochronie przyrody.