Z działalności niemieckiego Sądu Specjalnego w Radomiu w latach 1939-1945 - Wrzyszcz, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
W okresie okupacji działały na ziemiach polskich różne sądy niemieckie. Na terenach wcielonych do III Rzeszy największe znaczenie miały sądy specjalne (Sondergerichte). Działalność tych sądów znalazła szerokie odbicie w polskiej literaturze historyczno-prawnej. Fundamentalne znaczenie mają przede wszystkim prace Edmunda Zarzyckiego, Alfreda Koniecznego, Jana Waszczyńskiego, Stanisława Godlewskiego. Problematyka ta została także dostrzeżona w historiografii niemieckiej. Obok syntez zawartych w fundamentalnych dziełach poświęconych wymiarowi sprawiedliwości III Rzeszy pojawiaj się też szczegółowe rozprawy analityczne. Ostatnio opublikowana została praca doktorska Gerda Weckbeckera Zwischen Freispruch und Todesstrafe. Die Rechtsprechung der nationalsozialistischen Sondergerichte Frankfurt/Main und Bromberg.