Ewolucja praw stron w polskim procesie karnym okresu międzywojennego - Koredczuk, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Przepisy kamo-procesowe, pomimo ich formalnego charakteru, są tymi normami prawa, za pomoc których państwo może w istotny sposób kształtować pozycję jednostki wobec organów władzy państwa. Wynika to z politycznej funkcji prawa karnego, w tym procesowego. Dlatego też za słuszny należy uznać pogląd Stefana Glasera, i „myśl przewodnią przy urządzaniu procesu karnego względnie przy kształtowaniu zasad, na których się ten proces opiera, winno być z jednej strony zapewnienie państwu należytej realizacji władzy karnej, z drugiej zaś ochrona wolności i swobód obywatelskich przed nadmiernymi ograniczeniami i upośledzeniami. Ideę przewodnią winno być tutaj zachowanie równowagi, a w każdym razie należytego stosunku pomiędzy interesem publicznym a prywatnym”. Interes prywatny jednostek w procesie karnym przejawia się przede wszystkim w prawach, jakie zostały przyznane stronom w tymże procesie.