Szkoła Nauk Politycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego - Zięba, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
W ramach uroczystości 600-lecia odnowienia Uniwersytetu Jagiellońskiego obchodzono w czerwcu ubiegłego roku jubileusz osiemdziesiątej rocznicy Nauk Politycznych na Wydziale Prawa UJ. Wydarzenie to stało się okazją do przypomnienia miejsca i roli, jak w życiu Uniwersytetu odegrała Szkoła Nauk Politycznych. Placówkę uniwersytecką została za spraw dwóch uchwał Rady Wydziału Prawa, z 17 II 1920 i 23 III 1921 r., o przejęciu naczelnego nadzoru nad jej działalnością. Daty uzyskania przez Szkołę statusu instytucji uniwersyteckiej nie należy jednak utożsamiać ani z początkami akademickiego nauczania politologii w Krakowie (nazywanej u swego zarania „umiejętnościami politycznymi”), ani tym bardziej uznawać za inaugurację zinstytucjonalizowanego uprawiania tej dyscypliny.