Dariusz Andrzej Sikorski, O rzekomej instytucji biskupstwa bezpośrednio zależnego od Stolicy Apostolskiej. Przyczynek do problemu statusu prawnego biskupów polskich przed 1000 r. - Sikorski, Dariusz Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
Problem egzempcji biskupstw jako osobny przedmiot badań był podejmowany w historiografii zaledwie trzykrotnie. Pierwsze monograficzne ujęcie zagadnienia zawdzięczamy Oskarowi Vehse, który opublikował w 1937 r. obszerną rozprawę na ten temat. W niemal trzydzieści lat później Dietmar Willoweit podjął ten temat ponownie, ale ograniczył swój horyzont badawczy do terenów niemieckich. Ostatnim głosem historiografii w tej sprawie jest książka opublikowana w 1992 roku przez Anzelma Weissa, który zanegował istnienie biskupstw egzymowanych a na ich miejsce powołał do życia nową instytucję - biskupstwo bezpośrednio zależne od Stolicy Apostolskiej.