Zagadki w dekretach Sądu Najwyższego na Zamku Krakowskim - Matuszewski, Józef (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
2.200: Ex quo pars rea suscepit insinuationem pro propositione pro Lo [sic] florenis pro gemmis et pro aliis Lo [sic] florenis pro vestibus, et negavit omnia. 1. Wydawca poczytał występujący dwukrotnie zapis Lo za błędny, skoro opatrzył go notką sic. Proponujemy tu rozwiązanie następujące. Samo L jako cyfra znaczy w łacinie 50. Dopisując do niej - zgodnie z tekstem - drugie zero, otrzymujemy liczbę 500. W sumie sporna pretensja wynosiła 1000 florenów. Na tę kwotę zatem oceniała pozwana zarówno perły jak i szaty wchodzące w skład jej 2.2019: muliebria ornamenta. Na nią też miała pozwana złożyć przysięgę, ad ius suum et ad hoc iuramentum faciendum devenire debet. - W konsekwencji do ustaleń, proponowanych w swoim dawniejszym artykule, dorzucamy dalsze, zmniejszając ilość niewiadomych w dekretach.