Prawne podstawy pruskiej heraldyki samorządowej w latach 1918-1939. 273 - Gut, Agnieszka (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2003)
Heraldyka samorządowa okresu międzywojennego coraz częściej budzi zainteresowanie polskich badaczy. Skupiają się oni jednak przede wszystkim na obszarze II Rzeczypospolitej, pomijając tereny należące w owym czasie do Prus, kraju związkowego Niemiec, ale w chwili obecnej znajdujące się w granicach państwa polskiego. Dla tego obszaru duże znaczenie mają ostatnie prace Błażeja Śliwińskiego i Beaty Możejko z zakresu heraldyki miejskiej, powiatowej i gminnej na obszarze obecnego województwa pomorskiego oraz Wojciecha Strzyżewskiego z Zielonej Góry. Ostatnio również autorka niniejszego artykułu zajmuje się zagadnieniami heraldyki samorządowej tego okresu na terenie byłej pruskiej prowincji Pomorze.