Jubileusz Profesora Stanisława Grodziskiego - Baran, Kazimierz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2001)
Dnia 26 marca 2001 r. w Librarii w Collegium Maius Uniwersytetu Jagiello skiego odbyła sie uroczystość , której celem było uczczenie 50-lecia pracy twórczej wybitnego historyka prawa, profesora Stanisława Grodziskiego. Stawili się przedstawiciele stanów akademickich najstarszego polskiego Uniwersytetu, obecni byli reprezentanci środowiska naukowego Krakowa, licznie przybyli historycy prawa ze wszystkich ośrodków historycznoprawnych w kraju; nie zabrakło gości z zagranicy.