Władysław Abraham – historyk prawa kościelnego (1860-1941) - Pyter, Magdalena (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2006)
W piśmiennictwie funkcjonuje przekonanie, że nauka historii prawa kościelnego zawdzięcza swój rozwój w Polsce dwu wybitnym uczonym, Bolesławowi Ulanowskiemu w Krakowie i Władysławowi Abrahamowi we Lwowie. Celem artykułu jest przedstawienie naukowej działalności drugiego z wymienionych luminarzy polskiej nauki oraz analiza jego dorobku. Należy zaznaczyć, iż osoba Władysława Abrahama oraz jego twórczość naukowa nie spotkały się dotychczas z zadowalającym zainteresowaniem badaczy. Brakuje pełnego opracowania, które poruszałoby wspomniane zagadnienia.