O regulacji error iuris na ziemiach niemieckich w XIX w. - Zieliński, Marcin (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
„Błądzić jest rzecz ludzką ” - myśl rzymskiego filozofa Seneki zachowuje po dzień dzisiejszy sens. Człowiek jest ułomny, nie jest w stanie objąć wszystkiego w sposób prawidłowy, jego umysł i zdolność percepcji nie są doskonałe. Istota ludzka popełnia błędy. Skoro błąd ma znaczenie w życiu człowieka, bo wpływa na skutki jego zachowania, to musi mieć on te znaczenie w prawie, które reguluje stosunki między ludźmi. Błąd co do prawa od wieków intrygował prawników.