Idealistyczny i realistyczny wymiar własności w myśli Friedricha von Hardenberga (Novalisa) - Citkowska-Kimla, Anna (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Pojęcie własności jest terminem z pogranicza różnych dziedzin nauki; jest kategorią wieloznaczną, posiadającą specjalistyczne definicje prawnicze, ekonomiczne czy doktrynalne; jest także symboliczną rzeczywistością określaną przez dynamikę polityki, gospodarki, społeczeństwa i kultury. Zmianom rozumienia własności towarzyszy ewolucja takich pojęć jak: ciało i duch, indywiduum, rodzina i płeć, status obywatela i osoby, praca, eksploatacja, przedsiębiorczość i porządek gospodarczy, państwo prawa, porządek publiczny i państwowy. Interdyscyplinarny charakter pojęcia własności doskonale oddaje natura pism Friedricha von Hardenberga, znanego pod literackim pseudonimem Novalis.