Rzymskie korzenie odpowiedzialności za effusum vel deiectum w wybranych systemach prawnych ze szczególnym uwzględnieniem regulacji w Kodeksie cywilnym z 1964 r. - Palmirski, Tomasz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Przedmioty, które spadły z pomieszczenia, zostały z niego wylane bądź wyrzucone, mogą łatwo wyrządzić szkodę, osobom znajdującym się na przebiegającej w pobliżu drodze (szkoda w ten sposób wyrządzona jest określana w prawie rzymskim jako effusum vel deiectum). W wymienionych przypadkach ustalenie bezpośredniego sprawcy jest z natury rzeczy utrudnione. Stąd pojawia się pytanie, od wieków nurtujące prawników, czy odpowiedzialność za opisaną wyżej szkodę powinna być oparta o kryteria obiektywne, tym samym uniezależniona od winy.