Działalność Komisji Rządzącej Sprawiedliwości po upadku Powstania Listopadowego - Rutkowski, Marek (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
W okresie popowstaniowym Komisja Rządowa Sprawiedliwości składała władzom centralnym Królestwa sprawozdania odnoszące się do zakresu swoich prac. Raporty składane przez Komisję Rządową Sprawiedliwości do Rady Administracyjnej przedkładano na zasadzie rozwinięcia artykułu 29 Statutu Organicznego. Komisja Sprawiedliwości zaczęła od roku 1832 dołączać do swoich raportów tabelę sądową ze statystycznym wydziałem związek mającą (...). Dane te - według władz ministerialnych - były zbierane z wielką starannością. Uważano, iż ten rodzaj pracy przeprowadzanej w dobrze zrozumianym interesie Królestwa może posłużyć do wyciągnięcia prawidłowych wniosków i ulepszeń w sądownictwie. Otrzymane i porównane z sobą informacje, oprócz wiernego przedstawienia jak dalece który sąd był zatrudniony, miały być pierwszem ogniwem dalszych wiadomości i dat statystycznych, które do rozmaitych spostrzeżeń i ulepszeń w służbie sądowej stopniowo doprowadzić mogą. Zgodnie też z opinią Komisji Rządowej Sprawiedliwości bez tych wiadomości żadne wykazy nie mogą dawać prawdziwego wyobrażenia ani o zatrudnieniach sądu, ani o potrzebach ani o pożytecznych zmianach w organizacji władz sądowych. Każda z tych okoliczności nie inaczej daje się (...) bowiem, ocenić jak przez porównanie z miejscowym położeniem rzeczy i istotną współpracowników liczbą.