Własność. Pomiędzy doktryną a dogmatyką prawniczą - Izdebski, Hubert (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
„Własność jest wytworem konwencji społecznej, ukształtowanym przez prawo, ale także i przez opinię publiczną” - to stwierdzenie The Blackwell Encyclopaedia of Political Thought wydaje się być dobrym punktem wyjścia do refleksji nad historycznymi podstawami myślenia o własności prawników, i osób traktowanych jako przedstawicieli myśli politycznej, a także myśli społecznej i - w tym wąskim zakresie, jaki interesuje historyków doktryn politycznych i prawnych - myśli ekonomicznej.