Z problematyki własności w Kronice polskiej Wincentego zwanego Kadłubkiem - Skomiał, Jakub (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Wincenty Kadłubek, biskup krakowski (1208-1217) jest pierwszym znanym z imienia Polakiem - autorem kroniki dotyczącej przeszłości narodu i państwa polskiego. Tytuł oryginalny jego utworu nie jest znany. Dzieło to należy do szczytowych osiągnięć historiografii europejskiej przełomu XII i XIII w. Może być uznane za polski odpowiednik osiągnięć tzw. Renesansu XII w. Nie miało ono wiele wspólnego z kroniką w ścisłym znaczeniu tego słowa, przypadło na kres pierwszego okresu w dziejach kronikarstwa średniowiecznego w Polsce (XI - przełom XII i XIII w.). Okres ten odpowiadał monarchii wczesnopiastowskiej, a jego schyłkiem był czas załamywania się tzw. prawa książęcego.