Własność w doktrynie politycznej Johna Locke’a - Rau, Zbigniew (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Liberałowie uchodzą powszechnie za radykalnych obrońców własności. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje John Locke, który nie tylko przyznał własności centralne miejsce w swojej doktrynie, ale też uzasadnił je skomplikowanym wywodem teoretycznym. By przedstawić zatem koncepcję własności u Locke’a, po pierwsze, dokonam jej analizy jako osadzonej w systemie prawa natury konstrukcji normatywnej, po drugie, zaprezentuję ją jako kategorię życia społecznego, po trzecie, wskażę na jej miejsce w mechanizmie funkcjonowania społeczeństwa i państwa, po czwarte wreszcie, zasygnalizuję stanowiska kilku kierunków interpretacyjnych, które dominują w literaturze przedmiotu.