Idea własności w myśli społeczno-politycznej Edwarda Bernsteina - Stoczewska, Barbara (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Debata ideologiczna z przełomu XIX i XX wieku, która przeszła do historii jako tzw. Bernstein-Debatte nie miała wcześniej precedensu w stuletnich dziejach ruchu socjalistycznego. Dopiero po blisko dwudziestu latach pod bezpośrednim wpływem Rewolucji Październikowej w łonie ruchu socjalistycznego doszło do drugiej potężniejszej jeszcze walki ideologicznej, która doprowadziła do zmian w całej strategii i taktyce ruchu robotniczego oraz ostatecznie - jak wiadomo - do rozłamu w jego szeregach. Według niektórych opinii nie do końca uprawniony jest pogląd, że ojcem rewizjonizmu był Edward Bernstein. W gruncie rzeczy bowiem pojęcie rewizjonizm, interpretowane jako dążność do skorygowania niektórych tez marksizmu znane było wśród działaczy SPD jeszcze przed jego wystąpieniem.