„Wszystko dla wszystkich”. Polscy socjaliści wobec kwestii własności - Śliwa, Michał (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
Nie trzeba szerzej dowodzić, iż zagadnienie własności stanowiło jeden z najważniejszych problemów teoretycznych i praktycznych wszystkich ruchów społecznych projektujących radykalną przebudowę stosunków społecznych. Szczególnie absorbowało ono plebejskie ruchy społeczne, głównie w ich początkowym okresie rozwoju. Twórcy tych ruchów najczęściej sami wydziedziczeni i skazani na biedę i nędzę, najżywiej spierali się o istotę i naturę własności, jej charakter i przyszłość. Oczywiście koncentrowali uwagę przede wszystkim na kwestii konkretnej, realnej własności, tj. własności prywatnej, rozważając na różne sposoby jej zniesienie, by zadość uczynić wszystkim niegdyś wywłaszczonym i zniewolonym przez grabieżców ich własności, i zrealizować wreszcie odwieczne marzenie człowieka o życiu w społeczeństwie harmonii, równości i sprawiedliwości społecznej.