Własność i osoba w myśli katolickiego personalizmu - Bogacz, Daniel (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2004)
U progu poszerzenia Unii Europejskiej głośna staje się debata nad Projektem Traktatu Ustanawiającego Konstytucję dla Europy. Spory toczą się m.in. wokół preambuły tego dokumentu. Protesty budzi zwłaszcza ogólne nawiązanie do kulturowego, religijnego i humanistycznego dziedzictwa Europy z pominięciem szczególnej roli tradycji chrześcijańskiej. Debata jest gorąca, gdyż dotyczy historycznych źródeł tożsamości Europejczyków jak również innych, wywodzących się ze „starego kontynentu”, społeczeństw tzw. świata zachodniego. Nie można oczywiście zapomnieć o wpływie, jaki chrześcijaństwo wywarło na kształtowanie się współczesnego wizerunku Europy. Jeśli jednak fakt ten miałby zostać wyeksponowany na tle innych tradycji, to warto rozważyć, czy i jakie elementy chrześcijańskiego dziedzictwa znalazły trwałe miejsce w europejskiej kulturze?