Odbudowa polskiej administracji wodnej po II wojnie światowej - Szymczak, Andrzej (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Niemcy, wycofując się z terenów okupowanej Polski w 1944 roku, likwidowali całą strukturę swojej administracji publicznej, w tym także administracji wodnej, która funkcjonowała na naszych ziemiach w czasie okupacji hitlerowskiej. Opuszczając w pośpiechu urzędy i jednostki wodne, z pełną determinacją zacierali wszelkie ślady swojej działalności, niszcząc przy okazji przedwojenny dorobek polskiej administracji wodnej. Zniszczyli także wszelkie urządzenia i maszyny wykorzystywane do robót wodnych oraz znaczną część dróg wodnych, wysadzając w powietrze mosty, jazy i śluzy. Uszkodzili także wiele urządzeń melioracji podstawowych i szczegółowych. W wyniku działań frontowych i fortyfikacyjnych uszkodzeniu uległy na odcinku 1464 km korpusy wałów przeciwpowodziowych. Poważne straty zanotowano również w żegludze śródlądowej; z taboru wiślanego po II wojnie światowej pozostało 50% jednostek, natomiast z taboru odrzańskiego jedynie 5%.