W sprawie demokratyzacji wymiaru sprawiedliwości. „Prawo i Życie” i inne czasopisma prawnicze w roku 1956 w Polsce - Maksimiuk, Diana (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Rok 1956 w Polsce i wielopłaszczyznowy charakter wydarzeń, jakie w nim się rozegrały, zostały już w sporej liczbie publikacji dość dobrze opisane. Jednym z zagadnień związanych z rokiem 1956, które zostało bez wątpienia najlepiej opisane, jest ówczesna prasa. Dotychczasowe badania ukazały działalność niektórych czasopism w okresie odwilżowym i rolę jaką odegrały one w tworzeniu ówczesnego klimatu, z tygodnikiem „Po prostu” na czele. Odtworzony został obraz prowadzonej w 1956 roku przez władze polityki prasowej. Daremnym zabiegiem okazuje się jednak szukanie informacji związanych z bardzo wąskim, fachowym obszarem, jaki stanowią czasopis ma prawnicze. Niniejszy tekst jest próbą wypełnienia istniejącej luki, a może stanie się przyczynkiem do dalszych badań nad poruszaną problematyką i to zarówno w szerszym zakresie chronologicznym, jak i przedmiotowym.