Z profesorem Juliuszem Bardachem rozmawiał Stanisław Grodziski - Grodziski, Stanisław; Bardach, Juliusz (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Rozmowa ta odbyła się w 2007 roku. Stanisław Grodziski przepisał tekst i odesłał Juliuszowi Bardachowi z prośbą o autoryzację. Nie od razu jednak do tego doszło, bo Juliusz Bardach postanowił tekst nieco rozszerzyć; zajęty wszelako innymi tematami, złożony chorobą, nie zdążył go odesłać do Redakcji. Porządkując obecnie papiery Profesora, odnalazła ten tekst Pani Wanda Bardachowa. Publikujemy więc tę rozmowę, tak jak odbyła się ona kilka lat temu, bez zmian i uzupełnień.