„Rodzay ludzi znaiomych tam pod imieniem Adwokatów, Patronów, Agentów, Jurystów", czyli o palestrze w guberni litewskiej za panowania Pawła I - Godek, Sławomir (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
W dniu 14 grudnia 1797 roku (v. s.) „najwyższą konfirmację" cara Pawła I uzyskał „dokład Senata" – O wyborie adwokatow w Litowskoj Guberni; obotreszenii ich o dołżnosti i o predostawlienii wsjakoj tjażuszczejsja storonie proizwodit deło swojo i bez adwokata. Treść „dokładu" bazowała na uwagach wniesionych na polecenie monarchy na posiedzenie Rządzącego Senatu przez księcia Alieksieja Borisowicza Kurakina, a opracowanych przez litewskiego gubernatora cywilnego, tajnego konsyliarza Jakowa Iwanowicza Bułhakowa. Przedłożenia Bułhakowa zmierzały przede wszystkim do ściślejszego określenia liczby adwokatów działających w guberni litewskiej, jak również do uporządkowania zasad wykonywania zawodu adwokata.