Z Profesor Moniką Hamanową rozmawia Stanisław Grodziski - Hamanowa, Monika; Grodziski, Stanisław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
Monika Hamanowa urodziła się w Krakowie 20 grudnia 1925 r.; do wybuchu wojny wraz z rodzicami mieszkała w Katowicach, gdzie ojciec pracował jako dyrektor finansowy koncernu górniczo-hutniczego „Huta Pokój". W czasie okupacji znalazła się w Krakowie, gdzie kontynuowała w tajnym nauczaniu naukę w szkole średniej. Maturę złożyła w 1943 r. i zaraz rozpoczęła studia na tajnym Wydziale Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Magisterium uzyskała już po wojnie w czerwcu 1946 r.