O znaczeniu badań nad staropolską kulturą prawną. Uwagi w związku z monografią Zygfryda Rymaszewskiego Z badań nad funkcjonowaniem sądów prawa polskiego w średniowieczu. Czynności woźnego sądowego, 2010 - Uruszczak, Wacław (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2011)
O znaczeniu badań nad staropolską kulturą prawną. Uwagi w związku z monografią Zygfryda Rymaszewskiego Z badań nad funkcjonowaniem sądów prawa polskiego w średniowieczu. Czynności woźnego sądowego, Monografie Prawnicze Akademii Leona Koźmińskiego. Historia Prawa, Warszawa 2010, ss. 407.