Sądy Kapturowe Delegatury Rządu na Kraj. Przyczynek do działalności Polskiego Państwa Podziemnego - Grabowski, Waldemar (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2007)
Organizacja i działalność sądownictwa Polskiego Państwa Podziemnego w latach 1939-1945 pomimo istniejącej już literatury nie została dokładnie zbadana i opisana. Szereg zagadnień z tego zakresu czeka na gruntowne badania. Jednym z takich zagadnień jest sprawa powołania sądów kapturowych Delegatury Rządu RP na Kraj.